fbpx

Hervorming investeringsaftrek vanaf 2025

Op 20 maart 2024 keurde de kamer in eerste lezing een nieuw wetsontwerp goed over de hervorming van de investeringsaftrek. We verwachten dat deze herziening effectief de eindmeet zal halen, waarbij “de ondersteuning van het investeringsklimaat en groene energietransitie in België” het hoofddoel is.

De nieuwe regeling inzake de investeringsaftrek zal van toepassing zijn op vaste activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen worden of tot stand komen.

Voortaan moet u rekening houden met drie categorieën van investeringsaftrek:

  1. Hogere basisaftrek voor eenmanszaken en kmo’s

De gewone investeringsaftrek wordt verhoogd van 8% naar 10% voor kmo’s en zelfstandigen. Voor digitale investeringen in het kader van facturatie, klantenbeheer, e-commerce en cyberveiligheid stijgt basistarief tot 20%.

  1. “Groene” thematische investeringsaftrek

Er komt een nieuwe thematische investeringsaftrek van 40%, die ingevoerd wordt voor groene investeringen door zelfstandigen en kmo’s, en 30% voor grotere ondernemingen. Welke soorten investeringen komen hiervoor in aanmerking?

  • Investeringen in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie (bv. batterijparken)
  • Investeringen in emissievrije vervoersmiddelen (bv. bestel- en vrachtwagens op waterstof)
  • Andere milieuvriendelijke investeringen (bv. zuinige watersystemen)
  • Ondersteunende digitale investeringen verwant met de voorgaande categorieën (bv. software die het energieverbruik regelt)

De wetgever heeft enkele beperkingen opgelegd voor deze thematische investeringsaftrekken, namelijk:

  • Geen toepassing mogelijk door ondernemingen in moeilijkheden of ondernemingen waarvoor een terugvorderingsbevel uitstaat
  • Enkel toepassing op vaste activa waarvoor geen regionale steun wordt gevraagd
  • Geen toepassing als de investering onredelijke schade aan het leefmilieu berokkent
  • Er kan enkel een attest worden verleend als de investering op één van de lijsten voorkomt.
  1. Bestaande aftrek van O&O en octrooien wordt “technologieaftrek”

De “technologieaftrek” wordt geïntroduceerd voor investeringen in octrooien en vaste activa ter ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling (“O&O”) van milieuvriendelijke producten en toekomstgerichte technologieën. Dit eenmalige tarief – dat vastgeklikt wordt, en dus niet langer afhankelijk wordt van de inflatie – bedraagt 13,5%, maar kan ook gespreid toegepast worden over meerdere boekjaren met een jaarlijks tarief van 20,5% op de afschrijving van de kwalificerende investering.

Bron: Moore

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email