fbpx

Einde beroepsgeheim voor accountants en belastingadviseurs

Op 29 juli 2024 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) dat accountants en andere cijferberoepers niet langer gebruik kunnen maken van het beroepsgeheim om hun klanten te beschermen. Dit is in lijn met de DAC6-richtlijn, die hen verplicht agressieve belastingplanningsregelingen te melden. Hiermee moeten zij personen rapporteren die belastingstelsels misbruiken om fiscale voordelen te behalen.

Deze verplichting is onderdeel van een bredere inspanning binnen de Europese Unie om belastingontduiking tegen te gaan. De richtlijn, geïntroduceerd in 2011 en herzien in 2018, verplicht de uitwisseling van informatie over grensoverschrijdende belastingconstructies. België zette deze richtlijn in 2019 om in nationale wetgeving.

Het HvJEU benadrukt dat de verplichting proportioneel is en gericht op het tegengaan van agressieve belastingplanning, waarbij privacybelangen zijn afgewogen. Als accountants geen melding doen vanwege hun beroepsgeheim, verschuift de rapportageplicht naar de belastingplichtige. Advocaten vormen een uitzondering op deze regel vanwege hun unieke vertrouwensrelatie met cliënten, wat hen vrijstelt van de meldingsplicht.

Bron: AccountancyVandaag

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email