fbpx

Dividenduitkering uit uw vennootschap: welke RV-tarieven zijn van toepassing?

Anno 2023 zijn er heel wat tarieven roerende voorheffing (RV) van toepassing voor een dividenduitkering uit een vennootschap.

Standaard betaalt u 30% RV op dividenden die sinds 1 januari 2017 toegekend of betaalbaar gesteld worden. Voor VVPR-bis-dividenden en de uitkering van liquidatiereserves gelden echter lagere tarieven:

1. uitkering VVPR-bis-dividenden: voor dividenden die aan de VVPR-bis-aandelen toegekend worden, geldt in principe het gewone RV-tarief van 30%. Dit tarief zakt naar 20% voor dividenden uit de winstverdeling van het tweede boekjaar na dat van de inbreng, en naar 15% voor dividenden uit de winstverdeling voor het derde boekjaar en volgende na dat van de inbreng.

2. uitkering liquidatiereserves: voor alle aangelegde liquidatiereserves die binnen de vijf jaar als dividend uitgekeerd worden, geldt een RV van 20%. Als u pas na vijf jaar een liquidatiereserve uitkeert, daalt dit tarief naar 5%. Als deze liquidatiereserve effectief pas bij de vereffening wordt uitgekeerd, dan moet er geen RV ingehouden worden.

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email