fbpx

De rekening-courant: essentieel financieel hulpmiddel voor elke ondernemer

Als ondernemer draait succes niet alleen om omzet en winst, maar ook om goed financieel beheer. Een veel over het hoofd geziene tool hiervoor is de rekening-courant.

Deze zakelijke rekening wordt niet alleen gebruikt voor dagelijkse betalingen, maar biedt ook inzicht in de financiële interacties tussen jou en je bedrijf. Als je bijvoorbeeld geld leent aan je vennootschap, wordt dit als vordering op de rekening-courant geregistreerd. Gebruik je bedrijfsfondsen voor privé-uitgaven, dan wordt dat als schuld geboekt. Dit zorgt voor een transparant overzicht van geldstromen.

Hoe werkt een rekening-courant?

  1. Flexibel kasbeheer:

De rekening-courant is een dynamisch instrument voor het beheren van geldstromen tussen je privé- en zakelijk vermogen. Heb je tijdelijk privé geld nodig, dan kun je dit lenen via de rekening-courant. Heeft je bedrijf een kasstroomtekort, dan kun je privé geld storten. Dit biedt flexibiliteit, vooral in situaties waar je snel moet reageren, zoals bij vertraagde klantbetalingen terwijl leveranciers op betaling wachten. In zo’n geval kun je eenvoudig privégeld inbrengen zonder complexe leningsprocedures.

  1. Credit- en debetrente:

De rekening-courant kan fiscaal voordelig zijn. Wanneer je geld leent aan je bedrijf, kun je hierop een marktconforme rente (creditrente) vragen, zoals in 2024 een percentage van 8,02%. Dit kan aantrekkelijker zijn dan het uitkeren van dividenden. Tegelijkertijd moet je, als je geld opneemt van je vennootschap, debetrente betalen. Betaal je geen of te lage rente, dan wordt dit verschil beschouwd als een voordeel van alle aard (VAA) en bij je belastbare inkomen opgeteld, wat fiscale gevolgen kan hebben. Een negatief saldo kan namelijk worden gezien als een niet-marktconforme lening, wat kan leiden tot extra belastingheffingen.

  1. Kredietlijn:

Banken bieden vaak de mogelijkheid om een rekening-courantkrediet af te sluiten, waarmee je tijdelijk rood kunt staan. Dit biedt een financiële buffer voor onverwachte uitgaven, zoals het inkopen van een grote voorraad met korting terwijl je nog wacht op klantbetalingen. Maar wees voorzichtig met het gebruik van deze kredietlijn, omdat hier vaak hoge rente aan verbonden is.

Waarop letten bij gebruik van de rekening-courant?

  • Marktconformiteit: het is cruciaal dat de rentes die je toepast marktconform zijn. Als de rente te laag is, kan dit leiden tot fiscale problemen, zoals het verwerpen van rente-aftrekken of het bijtellen van een VAA bij je inkomen.
  • Schriftelijke overeenkomsten: zorg dat afspraken, vooral bij grotere bedragen, schriftelijk worden vastgelegd. Dit voorkomt discussies met de belastingdienst en biedt juridisch bewijs.
  • Regelmatige monitoring: het is essentieel om de rekening-courant regelmatig te controleren om fiscale verrassingen bij controles te voorkomen. Een boekhouder kan hierbij ondersteunen.

Conclusie:

De rekening-courant biedt meer dan alleen een betaalmiddel. Het is een krachtig instrument voor flexibele kasstroombeheersing, fiscale optimalisatie en het vermijden van financiële risico’s. Door het strategisch en marktconform te gebruiken, kun je zorgen voor een gezonde financiële situatie binnen je bedrijf.

Bron: PIA Group

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email