fbpx

Betalingsachterstand bij handelstransacties: interestvoet stijgt tot 12% in 2de semester 2023

De interestvoet die van toepassing is in geval van betalingsachterstand bij handelstransacties bedraagt 12% voor het tweede semester van 2023. Dit is een toename van 1,5% in vergelijking met het eerste semester.

Sinds het tweede semester van 2016 tot 2023 bleef dit percentage stabiel op 8%. In januari van 2023 werd het percentage opgetrokken tot 10,5%. Nu stijgt het verder door tot 12%.

Handelstransacties

De interestvoet is van toepassing bij handelstransacties: transacties tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en overheidsinstanties die leiden tot het leveren van goederen of het verrichten van diensten tegen vergoeding. Het percentage geldt niet in burgerlijke of handelszaken, bijvoorbeeld bij een transactie tussen een handelaar en privépersoon. In dat geval is de wettelijke intrestvoet van de wet betreffende de lening tegen interest van toepassing. Die werd voor 2023 vastgesteld op 5,25%.

Nalatigheidsinterest

In handelstransacties kan de schuldeiser van rechtswege en zonder ingebrekestelling nalatigheidsinterest aanrekenen wanneer de schuldenaar niet betaalt binnen de in het contract vastgestelde termijn of, als geen termijn is vastgesteld, binnen de termijn die is vastgesteld in artikel 4 van de wet betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties.

Bron: Algemene administratie van de Thesaurie – Mededeling over de interestvoet die van toepassing is in geval van betalingsachterstand bij handelstransacties, BS 29 september 2023, bl. 80480.

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email