fbpx

Belgische onderneming oprichten kan volledig digitaal

Voor de oprichting van een vennootschap of vzw is een fysiek bezoek aan de ondernemingsrechtbank niet langer nodig. De digitale toepassing eGriffie, dat tot nu toe gebruikt werd voor het invullen van een oprichtingsdossier en het neerleggen van de statuten en akten, wordt immers vervangen door een nieuwe online toepassing: Just-on-web, het digitale portaal van de FOD Justitie.

Ondernemers kunnen daar voortaan hun oprichtingsakte indienen en zo meteen ook hun vennootschap oprichten. Zij kunnen ook zelf onderhandse akten en statuten aanmaken voor vzw’s of Belgische bijkantoren oprichten voor Europese bedrijven.

Eind 2023 en begin 2024 zal Just-on-web nog worden uitgebreid met extra functionaliteiten. De doelstelling is om alle handelingen rond het oprichten en wijzigen van ondernemingen volledig elektronisch op elk moment van de dag te kunnen uitvoeren, zonder een fysieke verplaatsing naar de ondernemingsrechtbank.

Belangrijk om weten: voor de oprichting van vennootschappen waarvoor een notaris ingeschakeld moet worden, zoals bv’s en nv’s, is Just-on-web nog niet bruikbaar.

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email