fbpx

1 januari 2024: federaal langetermijnsparen wordt afgeschaft

Op 1 januari 2024 wordt in ons land de belastingvermindering in het kader van het federaal langetermijnsparen afgeschaft (weliswaar met enkele overgangsmaatregelen). Vandaag geldt dit voordeel voor stortingen in een levensverzekeringscontract of via de kapitaalaflossingen voor een tweede woning.

Het langetermijnsparen is een belastingvermindering in de personenbelasting waarop een belastingplichtige recht heeft bij het terugbetalen van een hypothecaire lening of het storten van een premie in een fiscale levensverzekering. Het maximumbedrag dat in aanmerking komt, is afhankelijk van diens inkomen. Het belastingvoordeel is gelijk aan 30% van de gedane uitgave.

Vanaf 1 januari 2024 wil de federale regering het toepassingsgebied van het fiscale voordeel echter beperken. Leningen die vanaf die datum worden aangegaan, zullen niet langer in aanmerking komen voor het fiscale voordeel voor langetermijnsparen. Hetzelfde geldt voor levensverzekeringscontracten die dienen als waarborg van dergelijke lening (de zogenaamde schuldsaldoverzekeringen).

Bijgevolg worden alle fiscale voordelen afgeschaft met betrekking tot het langetermijnsparen die direct of indirect betrekking hebben op het verkrijgen van vastgoed. Het fiscaal voordeel blijft wel bestaan voor stortingen in het kader van ‘gewone’ levensverzekeringen (Tak 21 en Tak 23).

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email