fbpx

Cryptowinsten behaald? Hoe zit het met de belastingen?

Hoe zit het met de fiscaliteit van behaalde cryptowinsten in België?

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten, of cryptocurrencies, zijn digitale vormen van geld die beveiligd worden door middel van cryptografie. Ze functioneren op gedecentraliseerde netwerken, vaak via blockchaintechnologie, waardoor er geen tussenpersonen zoals banken of overheden nodig zijn om transacties te regelen of te controleren. Dit gebrek aan centrale regulering maakt cryptomunten aantrekkelijk voor hun anonimiteit en onafhankelijkheid, maar brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals grote prijsschommelingen. Deze volatiliteit kan leiden tot snelle winsten, maar ook tot zware verliezen.

Fiscaliteit van cryptowinsten in België

Bij het bespreken van belastingen op cryptowinsten in België, moet er onderscheid worden gemaakt tussen beleggers die handelen als vennootschappen en particuliere beleggers:

  1. Vennootschappen betalen altijd vennootschapsbelasting over hun winst. Het standaardtarief voor vennootschapsbelasting in België is 20% of 25%. Daarnaast zijn er mogelijk extra belastingen wanneer de winst naar persoonlijke rekeningen van bedrijfsleiders of aandeelhouders wordt overgeboekt.
  2. Particuliere beleggers vallen onder een van de volgende categorieën:
    • Normaal beheer van vermogen: Als de winst voortkomt uit wat wordt gezien als een normaal beheer van persoonlijk vermogen, hoeft er geen personenbelasting te worden betaald.
    • Abnormaal beheer (speculatie): Wanneer de handel wordt gezien als speculatief of buiten het normale beheer van vermogen, wordt de winst belast als divers inkomen, tegen een tarief van 33% plus gemeentebelasting.
    • Beroepsmatige activiteit: Als de handel wordt beschouwd als een beroepsmatige activiteit, wordt de winst belast als beroepsinkomen tegen progressieve tarieven die kunnen oplopen tot 50%, plus gemeentebelasting en sociale bijdragen.

Onzekerheden en interpretaties

Het bepalen onder welke categorie een specifieke belegging valt, is vaak niet eenduidig. De Belgische fiscus heeft enkele richtlijnen opgesteld om dit te helpen verduidelijken, zoals vragen over de frequentie van handel, de tijd tussen aankoop en verkoop, en of er leningen zijn afgesloten voor aankopen. De antwoorden op deze vragen kunnen invloed hebben op hoe de fiscus de activiteiten classificeert.

Europese inmenging

Vanwege de onduidelijkheden in nationale wetten heeft de Europese Unie stappen ondernomen om meer duidelijkheid te bieden. In oktober 2023 werd de DAC8-richtlijn aangenomen, die vanaf 2026 vereist dat EU-lidstaten informatie delen over cryptowinsten. Dit betekent dat België naar verwachting duidelijke richtlijnen en specifieke codes in belastingaangiften zal moeten introduceren. Bovendien zullen Belgische crypto-investeerders mogelijk verplicht worden om extra informatie te verstrekken bij hun aangifte.

Bron: Flamée & Partners

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email