fbpx

Belgische overheid haalt CSRD-deadline niet

In het voorjaar van 2024 kwam de deadline voor de eerste CRSD-rapportering in beeld. Ondernemingen die CSRD-rapporteringsplichtig zijn, moe(s)ten tijdig starten met de voorbereiding van deze verplichting.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) biedt bedrijven een gestandaardiseerd kader om hun impact op milieu, maatschappij en governance (ESG) te meten en te communiceren. Door het bevorderen van transparantie helpt CSRD bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en stakeholders te informeren over hun duurzaamheidsinspanningen. Dit bevordert vertrouwen en loyaliteit bij klanten, investeerders en andere belanghebbenden. Bovendien stimuleert het concurrentievermogen en innovatie.

Welke bedrijven komen in het vizier?

  • Ben je een beursgenoteerd (groot) bedrijf of een onderneming van openbaar belang? Dan geldt een rapportering in 2025 over boekjaar 2024.
  • Ben je een groot bedrijf (netto-omzet > 50 miljoen euro en/of balanstotaal > 25 miljoen euro en/of > 250 werknemers)? Hou dan rekening met een rapportering in 2026 over boekjaar 2025.
  • Ben je een beursgenoteerde kmo? In dit geval geldt een rapportering in 2027 over boekjaar 2026.
  • Maak je (als kmo) deel uit van het ecosysteem (als leverancier, klant, partner,…) van een bedrijf uit de eerste drie categorieën? Dan worden jouw inspanningen mee opgenomen in hun rapportering.

Deadline juli 2024 niet gehaald

Meer dan 2.000 Belgische ondernemingen zullen langer dan voorzien moeten wachten op een definitief draaiboek om te rapporteren over hoe duurzaam hun activiteiten zijn en welke inspanningen ze doen om dat te verbeteren. De reden? De federale regering in ons land heeft de deadline van 6 juli 2024 (om de Europese CRSD-richtlijn om te zetten in nationale wetgeving) niet gehaald. Als gevolg hiervan moe(s)ten Belgische bedrijven voorlopig blijven rapporteren volgens de bestaande nationale richtlijnen in plaats van de nieuwe Europese standaarden.

Deze situatie zorgt voor heel wat onzekerheid bij Belgische bedrijven, aangezien ze moesten blijven voldoen aan de huidige normen terwijl ze zich voorbereiden op de strengere eisen die later van kracht zullen worden. Vooral over de controle op de nieuwe duurzaamheidsrapporten blijft er onduidelijkheid bestaan. In het voorontwerp van de wet werd beslist dat de verslagen de eerste drie jaar gecontroleerd moeten worden door een revisor, daarna zouden andere partijen zoals bijvoorbeeld een accountant dat ook kunnen doen.

Dat de Belgische CSRD-wet uitblijft, betekent niet dat bedrijven helemaal blind varen wat betreft hun groene rapportering. De Belgische overheid werkt alleszins aan een plan om de nieuwe wetgeving zo snel mogelijk te implementeren, maar erkent dat er aanzienlijke uitdagingen zijn.

Vond je het interessant? Deel dit bericht:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Email